Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ο Τσάρλτον Ίστον παρουσιάζει τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού


Ο γνωστός ηθοποιός Τσάρλτον Ίστον γύρισε μια σειρά ντοκυμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων με τον τίτλο " Ο Τσάρλτον Ίστον Παρουσιάζει τη Βίβλο ". Η σειρά γυρίστηκε από την εταιρεία " ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ", ενώ στους τίτλους με τα ονόματα των συντελεστών εμφανίζονται και άλλα μέλη της οικογένειας Ίστον. Εμείς σ' αυτή την ανάρτηση παρουσιάζουμε το τέταρτο επεισόδιο της σειράς, που έχει ως θέμα τα Τίμια Πάθη και την Ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

 

Ο Τσάρλτον Ίστον είναι ο γνωστός πρωταγωνιστής ταινιών όπως ο " Μπεν Χουρ " και " Οι Δέκα Εντολές " και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Ήταν πιστός Χριστιανός. Μπορείς να μάθεις περισσότερα γι' αυτόν εδώ.

 

 Σ' αυτό το ντοκυμαντέρ ο Ίστον επιχειρεί κάτι μοναδικό. Απλά παρουσιάζει τη Βίβλο, όπως ακριβώς λέει και ο τίτλος της σειράς. Χωρίς πολλά σχόλια, χωρίς πολλές αναλύσεις. Τα τρία τέταρτα του ντοκυμαντέρ αποτελούνται από ανάγνωση της Βίβλου. Βέβαια, ο Ίστον διαβάζει με τρόπο μοναδικό. Είναι πραγματική απόλαυση να τον βλέπεις και να τον ακούς να διαβάζει. Κανείς δεν θα μπορούσε να το έχει κάνει καλύτερα.

 

Ο Ίστον, όπως αναφέρεται και στο ντοκυμαντέρ, έχει ασχοληθεί προσωπικά με τη Βίβλο. Ο ίδιος υπογράφει τα λίγα σχόλια του ντοκυμαντέρ, δεν διαβάζει κάτι που του δόθηκε. Βέβαια, όπως παραδέχεται, δεν είναι ιερέας, δεν είναι ερευνητής. Είναι ηθοποιός. Λέει ιστορίες. Γι' αυτό και τα σχόλιά του είναι λίγα και όχι καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ντοκυμαντέρ. Συχνά τίθενται σαν προβληματισμοί, σαν απορίες, σαν ερωτήσεις, στις οποίες δίνεται ως απάντηση στη συνέχεια η ανάγνωση της Καινής Διαθήκης.

 

Ο Ίστον διαβάζει από την έκδοση του Βασιλιά Ιακώβου ( King James Bible ), που θεωρείται παραδοσιακή και έχει πολεμηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια από αναθεωρητές θεολόγους.

 

 Το ντοκυμαντέρ έχει γυριστεί στους Αγίους Τόπους, τους τόπους που βάδισε ο Θεάνθρωπος. Παρουσιάζονται διάφορα προσκυνήματα. Η άποψη που αναφέρεται σε κάποιο σημείο πως ο τάφος που βρέθηκε απ' τον Γκόρντον ίσως να ήταν ο τάφος του Χριστού, δεν υποστηρίζεται πια σχεδόν από κανέναν. Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές θεωρούν τον Πανάγιο Τάφο ως το σημείο ταφής του Χριστού ( Σχετικά με τον λεγόμενο « τάφο στην κήπο », που βρέθηκε από τον Gordon βλ. Shimon Gibson, Οι τελευταίες ημέρες του Ιησού με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, Μετάφραση – Πρόλογος Σ. Δεσπότη, Εκδόσεις Ουρανός, Αθήνα 2010, σελ. 260, « Ο τάφος στον κήπο είναι απίθανος υποψήφιος για τον τάφο του Ιησού »).

 

Το ντοκυμαντέρ πλαισιώνεται από γνωστούς πίνακες, μνημεία της παγκόσμιας τέχνης. Εμείς θα σημειώσουμε πως οι πίνακες έχουν μεν θρησκευτικό θέμα και τεχνική αξιοθαύμαστη, όμως δεν είναι όπως οι δικές μας ορθόδοξες εικόνες, που αποτελούν έκφραση του δόγματος της Εκκλησίας. Κάποιοι από αυτούς τους πίνακες είναι απλά απαράδεκτοι, κάποιοι πάλι είναι ενδιαφέροντες.

 

 Στη μετάφραση έχουν ξεφύγει κάποια σφάλματα, ενώ κάποια χωρία δεν εμφανίζονται στους υπότιτλους. Όποιος γνωρίζει το ελληνικό κείμενο, το καταλαβαίνει.

 

Όπως και να' χει, είναι ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ, του οποίου το δυνατό σημείο είναι η έξοχη παρουσία του μοναδικού Τσάρλτον Ίστον. Αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς.  

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου