Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

H ΤΕΛΕΤΗ









Συνήθως δεν πάω να δω στον κινηματογράφο να δω θρίλερ. Αν θέλω να αγχωθώ, αγχώνομαι καλύτερα στο σπίτι μου. Αλλά τί λέω; Συνήθως δεν βλέπω καν θρίλερ. Και δεν βλέπω ειδήσεις καλύτερα; Για να είμαι πιο ακριβής βλέπω θρίλερ μόνο αν έχουν θρησκευτικό ενδιαφέρον ή είναι εξαιρετικά καλογυρισμένα.

Ωστόσο, αισθάνθηκα πως έπρεπε να δω το « the Rite ». Δεν κυκλοφορούν συχνά ταινίες με χριστιανικό μήνυμα και, όταν κυκλοφορούν, αισθάνομαι πως πρέπει να τις υποστηρίξω. Στο κάτω κάτω έχω ένα blog για χριστιανικές ταινίες. Αισθάνθηκα πως έπρεπε να είμαι ενημερωμένος. Αισθάνθηκα πως έπρεπε να το δώ.

Το ανέβαλλα συνεχώς και όταν πήγα το έπαιζε μόνο μια αίθουσα. Περίμενα πως θα είναι άδεια αλλά τελικά διαψεύσθηκα. Η αίθουσα ήταν γεμάτη και δεν ήταν καν Παρασκευοσαββατοκύριακο. Έχω την αίσθηση πως πολλοί από όσους βρίσκονταν εκεί δεν πήγαν απλά να περάσουν την ώρα τους. Πήγαν και για να ενημερωθούν και να προβληματιστούν.

Έκατσα στην πολυθρόνα και περίμενα υπομονετικά να περάσουν τα τρέιλερς. Εμφανίζονται τα πρώτα γράμματα. « Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και πραγματικά πρόσωπα », γράφει στην οθόνη. « Ενδιαφέρον » σκέφτηκα. Και μετά... ήρθε ένα τρένο και με πάτησε. Ή μάλλον έτσι αισθάνθηκα. Δεν περίμενα ότι η ταινία θα ήταν τόσο καλή. Ήταν συγκλονιστική. Όχι για την ερμηνεία του Χόπκινς και των άλλων συντελεστών που πραγματικά έδωσαν ρέστα. Όχι γιατί ήταν πράγματι άψογη τεχνικά. Δεν ήταν αυτό το θέμα. Αυτό που μέτρησε ήταν ότι ήταν ακριβής. Ξεχάστε τα ηλίθια τεχνικά εφέ που βλέπετε σε άλλες ταινίες. Η ταινία δεν βασιζόταν σε αυτά. Η ταινία δεν ήταν παραμύθι. Απέδιδε την πραγματικότητα και την απέδιδε σωστά.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Ένας νεαρός υποψήφιος Ιερέας, ο Μάικλ Κόβακ έχει αμφιβολίες. Τείνει προς το σκεπτικισμό. Και σκέφτεται να εγκαταλείψει τον δρόμο της ιερατικής κλήσης. Ο μέντοράς του τον στέλνει να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για εξορκιστές που γίνεται στην Ρώμη. Εκεί ο νεαρός γνωρίζεται με έναν παλαιό και έμπειρο εξορκιστή τον π. Λουκά. Παρακολουθεί τελετές. Και έρχεται αντιμέτωπoς όχι μόνο με τους προσωπικούς του δαίμονες - τρόπος του λέγειν - , αλλά και με τους πραγματικούς δαίμονες, με τον ίδιο τον διάβολο.


Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του Matt Bagglio, « The making of a modern exorcist ». Ο Bagglio είναι δημοσιογράφος που ασχολήθηκε με το θέμα των εξορκισμών σαν ερευνητής. Οι παραγωγοί της ταινίας τον προσέγγισαν και αγόρασαν τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου. Ζήτησαν και από τον π. Garry Thomas, στον οποίο βασίστηκε ο χαρακτήρας του π. Λουκά να γίνει σύμβουλος της ταινίας. Ο Garry αρχικά, αρνήθηκε. « Δεν σας εμπιστεύομαι » είπε στους παραγωγούς. Τελικά δέχτηκε αφού το σενάριο άλλαξε εννιά φορές και τον διαβεβαίωσαν πως θα δείξουν σεβασμό στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ( χρησιμοποιούμε τον όρο Εκκλησία στην συγκεκριμένη περίπτωση με κοινωνιολογικό περιεχόμενο, αφού έχει επικρατήσει ο όρος, με την έννοια της θρησκευτικής οργάνωσης, μια λέξη έχει διάφορες χρήσεις, λέμε π.χ. εκκλησία του δήμου. Με δογματικούς όρους δεν μπορούμε να μιλάμε για Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ, Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ). Χάρη στις συμβουλές του η ταινία έγινε εξαιρετικά αληθοφανής. Ο Garry Thomas συμβούλεψε και τον Hopkins και τους άλλους ηθοποιούς για διάφορα θέματα. Τόσο οι σκηνοθέτες όσο και οι ηθοποιοί και οι υπόλοιποι συντελεστές μελέτησαν σχετικό υλικό, κασέτες κ.τ.λ.. Οι πρωταγωνιστές σχεδόν παραβρέθηκαν και σε έναν εξορκισμό ( ήταν στο διπλανό δωμάτιο και άκουγαν από μεγάφωνα τον εξορκισμό ). Βέβαια σε μερικά θέματα λειτούργησε το « σκηνοθετική αδεία » αλλά σαν τελικό αποτέλεσμα η ταινία αποδίδει πραγματικά γεγονότα.
ΤΡΕΪΛΕΡ 
 



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ






Ο εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ
 
H ταινία « Ο εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ » βασίζεται και αυτή σε πραγματικά γεγονότα. Κυκλοφόρησε μερικά χρόνια νωρίτερα. Και αυτή η ταινία αποδίδει με ρεαλισμό το φαινόμενο του δαιμονισμού και των εξορκισμών. Ο σκηνοθέτης μελέτησε πολύ σχετικό υλικό για να αποδώσει με πιστότητα την πραγματικότητα. Κάποιοι απ' τους συντελεστές της γύρισαν πρόσφατα το « the rite », στο οποίο αναφερθήκαμε.




 

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ορθόδοξος Χριστιανισμός: Το Μεγάλο Ταξίδι

Ορθόδοξος Χριστιανισμός: Το Μεγάλο Ταξίδι: "Το 'Μεγάλο Ταξίδι' βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του John Bunyan. Σήμερα ανακάλυψα και είδα μια υπέροχη Χριστιανική ταινία στο you tube. Ον..."

Κόκκινος Ουρανός: Οι… «άλλες» τούρκικες τηλεοπτικές σειρές: Οι ‘ήρωε...

Κόκκινος Ουρανός: Οι… «άλλες» τούρκικες τηλεοπτικές σειρές: Οι ‘ήρωε...: "Βρισκόμαστε στο 1920, σε ένα παραθαλάσσιο χωριό στην περιοχή της Σμύρνης, όπου υπάρχει ελληνικό «κατοχικό» στρατιωτικό τμήμα. Οι «κακο..."