Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Lilies of the field



Χρονολογία : 1963
Πρωταγωνιστές : Sidney Poitier, Lilia Skala
Σκηνοθεσία : Rulph Nelson


Ιστορία και Υπόθεση


H ταινία " Lilies of the field " είναι μια απ' τις καλύτερες Χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει. Άλλωστε, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι η ταινία για την οποία ο γνωστός μαύρος ηθοποιός Sidney Poutier πήρε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού ρόλου. Ήταν η πρώτη φορά που μαύρος ηθοποιός βραβευόταν με τέτοιο βραβείο.




Η ταινία έχει πολύ ενδαφέρουσα υπόθεση. Ένας μαύρος εργάτης, o Homer Smith ταξιδεύει στην Αμερική. Πηγαίνει σε μια πολιτεία για να βρει δουλειά και στο δρόμο σταματά σε ένα οίκημα για να ζητήσει λίγο νερό. Εκεί βρίσκονται τρεις καθολικές μοναχές που μόλις ήρθαν απ' την Ανατολική Γερμανία και δεν ξέρουν καν αγγλικά. Οι μοναχές βλέπουν στον ερχομό του την Θεία Βοήθεια, καθώς χρειάζονται κάποιο εργάτη. Γίνεται μια συνεννόηση. Ο Homer καταλαβαίνει πως θα επισκευάσει την στέγη του οικήματος και θα πάρει κάποια χρήματα. Όμως, στο τέλος διαπιστώνει πως οι μοναχές θέλουν να χτίσει ένα ναό, ενώ δεν μπορούν να τον πληρώσουν! Ο Homer αποφασίζει να βοηθήσει. Το σενάριο είναι συγκινητικό ενώ υπάρχουν και πολλά κωμικά στοιχεία. Ο Poitier δίνει, πραγματικά, ρεσιτάλ ερμηνείας. Είναι ο καλύτερος ρόλος της καριέρας του.







Αξιολόγηση

*****


Το βρήκαμε

Στο κεντρικό Seven της Θεσσαλονίκης, απέναντι απ' το Διοικητήριο.



Μπορείς να δεις την ταινία και στη διεύθυνση




Σχολιασμός


Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται απ' το Ευαγγέλιο. " Και περί ενδύματος τί μεριμνάτε; Καταμάθετε τα κρίνα του αγρού πώς αυξάνει. Ου κοπιά ουδέ νήθει ». Σε μια εποχή που το κυνήγι των υλικών αγαθών έχει αναχθεί σε ύψιστη επιδίωξη των περισσοτέρων, αυτή η ταινία μας δίνει ένα υπέροχο μήνυμα. Ο Θεός είναι ο κύριος των πάντων. Αν θέλει να παράσχει κάτι, θα βρει κάποιο τρόπο. Απαιτείται πίστη, χρειάζεται ελπίδα.

Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα υπέροχο μήνυμα εθελοντικής προσφοράς. O Homer δεν έχει κάτι να δώσει. Βρίσκει, όμως, και δίνει. Δίνει απ' το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων του. Αφιερώνει την εργασία του στο Θεό.

Άλλωστε, κατά τον απόστολο των Εθνών, Παύλο, " Άνθρωπε, τί έχεις όπερ ούκ έλαβες; Εί δέ καί έλαβες, τί καυχάσαι ως μή λαβών ; "


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Οι καμπάνες της Αγίας Μαίρης



Σκηνοθεσία : Leo McCarey

Πρωταγωνιστές : Bing Crosby, Ingrid Bergman

Χρονολογία : 1945


Υπόθεση

Ο Ιερωμένος Τσαρλς Τσακ Ο Μάλεϋ αναλαμβάνει την διεύθυνση ενός καθολικού σχολείου. Έρχεται σε αντίθεση με την ηγουμένη των μοναχών αδελφή Μαίρη Μπένεντικτ για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα. Το σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα και ο Ιερέας σκέφτεται να προτείνει τη συγχώνευσή του με μεγαλύτερο γειτονικό σχολείο. Οι μοναχές ελπίζουν πως ο Θεός θα δώσει μια λύση. Και, τελικά, η λύση δίνεται.



Σχολιασμός


Η ταινία θεωρείται απ' τις καλύτερες ταινίες στην Ιστορία του κινηματογράφου. Και είναι απ' τις καλύτερες Χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει. Οι ερμηνείες και των δύο πρωταγωνιστών καθηλώνουν. Η σκηνοθεσία, η μουσική, όλα είναι άψογα. Βέβαια, πρόκειται για μια ασπρόμαυρη ταινία. Αλλά έχει αυτήν την ποιότητα των καλών παλιών ταινιών που παρά την ασπρόμαυρη εικόνα τους σε συναρπάζουν και σε μεταφέρουν μέσα στον κόσμο τους. Το σενάριο είναι έξυπνο και έχει στοιχεία χιούμορ. Θίγει εκπαιδευτικά θέματα και πραγματεύεται πολύ πετυχημένα και τα θέματα της πίστης και της φιλανθρωπίας. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό διάλογο. Ρωτά ο Ιερέας Ο Μάλεϋ τον ζάμπλουτο Μπογκάρντους.

- Τί θα κάνεις αν γίνει σεισμός και καταστραφεί αυτό το κτίριο που χτίζεις ;

- Το έχω ασφαλισμένο βέβαια.

- Μα δεν ξέρεις ότι σίγουρα θα πέσει.

- Το κάνω για να είμαι εξασφαλισμένος σε κάθε περίπτωση.

- Το κτίριο το ασφάλισες. Με την ψυχή σου τί γίνεται; Δεν θα πρέπει να την ασφαλίσεις και αυτήν ώστε σε περίπτωση που είναι αλήθεια αυτά για τα οποία αμφιβάλλεις, να είσαι εξασφαλισμένος;


Η υπόθεση των καθολικών σχολείων έχει έρθει πρόσφατα στην επικαιρότητα για διόλου ευχάριστους λόγους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προβάλλεται μόνο η αρνητική εικόνα τους. Σε άθεες κοινωνίες, όπως π.χ. αυτές της Γαλλίας, αυτά τα σχολεία ήταν ένα καταφύγιο για όσους παρέμειναν πιστοί στις Χριστιανικές αρχές τους. Ο μονομερής τονισμός των σκανδάλων αυτών των σχολείων είναι άδικος. Και δεν έχει ως στόχο μόνο τον Καθολικισμό αλλά τον Χριστιανισμό συνολικά.



Το βρήκαμε

Στο κεντρικό κατάστημα « Seven » της Θεσσαλονίκης απέναντι απ' το Διοικητήριο.



Μπορείς να το δεις και στην παρακάτω διεύθυνση



Αξιολόγηση

*****

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ο δρόμος για την Ελευθερία



Amazing grace
Ελληνικός τίτλος: Ο δρόμος για την Ελευθερία

Είναι μια απ' τις καλύτερες χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει.
Πρόκειται για την ιστορία της κατάργησης της δουλείας στην Αγγλία και ταυτόχρονα για την ιστορία του γνωστότερου Αγγλικού Χριστιανικού ύμνου.



Ο Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς είναι ένας Χριστιανός πολιτικός στη Μεγάλη Βρεττανία. Αγωνίζεται για την κατάργηση της δουλείας για δεκαετίες. Τελικά κατορθώνει τον ευγενή σκοπό του. Η ιστορία αυτής της ωραίας νίκης περιγράφεται σ' αυτήν την ταινία.

Η ταινία είναι εξαιρετική από κάθε άποψη, σκηνοθεσίας, ερμηνειών, μουσικής.
Το σενάριο είναι πολύ καλό αν και τα συνεχή flash back μπορεί να μπερδέψουν έναν μη προσεκτικό θεατή।


Δίνει υπέροχα μηνύματα σχετικά με την δράση του Χριστιανού ως πολίτη, ως πολιτικού, ως ακτιβιστή.



Αξιολόγηση

*****







Δείτε το τρέιλερ της ταινίας














Μπορώ να το βρω

Στο " ντιβιντάδικο " της γειτονιάς μου.


Η ιστορία του ύμνου

" Amazing Grace "



Ο Τζον Νιούτον ήταν καπετάνιος σε δουλεμπορικό.

Μια νύχτα, αντιμετώπισε μια τρομερή τρικυμία. Προσευχήθηκε στον Χριστό. Η καταιγίδα χάθηκε.

Ο Nιούτον μετάνιωσε και έγραψε τα λόγια του γνωστού ύμνου

" Amazing grace
how sweet the sound
that saved a wreched like me
i once was lost
but now i' m found
was blind
but now i see! "

Αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του.

Πήγε στην Αγγλία, όπου έγινε πάστορας, έγραψε κάποια βιβλία με ύμνους και, κυρίως, αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της δουλείας.

Ακούστε τον ύμνο στα παρακάτω βίντεος.

























Μερικές ιστορικές παρατηρήσεις για την κατάργηση της δουλείας


Η κατάργηση της δουλείας είναι μια καθαρά Χριστιανική υπόθεση. Αρχικά, ο Μέγας Κωνσταντίνος έδωσε πολλά δικαιώματα στους δούλους. Ενώ μέχρι τότε η συνηθέστερη τιμωρία των δούλων ήταν μαστίγωμα ή σταύρωση, ο Μέγας Κωνσταντίνος εξέδωσε νόμο με τον οποίο αν κάποιος χτυπούσε τον δούλο του, ο δούλος μπορούσε να τον καταγγείλει στο κράτος. Απλοποίησε την διαδικασία απελευθέρωσής τους και εξέδωσε και άλλες διατάξεις ευνοϊκές γι' αυτούς εις τρόπον ώστε πολλοί ιστορικοί να λένε πως, ουσιαστικά, η δουλεία καταργήθηκε. Τυπικά, η δουλεία καταργήθηκε απ' τον Μανουήλ Κομνηνό.

Στην Δυτική Ευρώπη τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Αυτός που, ουσιαστικά κατήργησε την δουλεία ήταν ο Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς, που μαζί με μια ομάδα χριστιανών πολιτικών και ακτιβιστών κατόρθωσε, τελικά, να καταργήσει την δουλεία και να ψηφίσει και άλλους ανθρωπιστικούς νόμους για τις συνθήκες εργασίας των πολιτών, ενώ αγωνίστηκε και για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και των ζώων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια εποχή η " φιλελεύθερη " Γαλλία του διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης πρωταγωνιστούσε στο δουλεμπόριο. Μάλιστα, όταν οι δούλοι στην Αϊτή εξεγέρθηκαν, ο Ναπολέοντας έστειλε στρατό για να πνίξει την επανάσταση στο αίμα.

Αντίθετα, η δουλεία καταργήθηκε στην Αγγλία μετά από αγώνα Χριστιανών πολιτικών χωρίς το αιματοκύλισμα της Γαλλικής επανάστασης.



Η ενοχή της Ευρώπης

Όπως, συχνά, συμβαίνει, έτσι και σ' αυτήν την ταινία υπερτονίζεται η " αδικία " της Ευρώπης κατά της " αθώας " Αφρικής. Η ταινία ξεκινά με το σχόλιο πως στις πλάτες των δούλων χτίστηκε η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της Ευρώπης.

Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Βέβαια, πολλοί σκλάβοι αδικήθηκαν. Είναι γεγονός. Όμως, η δουλεία υπήρχε στην Αφρική και πριν πάνε σ' αυτήν οι Ευρωπαίοι. Οι αφρικανικές φυλές πολεμούσαν συνέχεια μεταξύ τους. Συνήθως, όταν μια φυλή επικρατούσε, έτρωγε τα μέλη της άλλης φυλής ή τα χρησιμοποιούσε ως δούλους. Οι Ευρωπαίοι δουλέμποροι αγόραζαν τους δούλους απ' τους ντόπιους Αφρικάνους δουλέμπορους στα λιμάνια και τους πήγαιναν στην Ευρώπη. Δεν συμμετείχαν, λοιπόν μόνο οι Ευρωπαίοι σ' αυτό το έγκλημα.

Η ζωή στην Αφρική πολύ απείχε απ' το να είναι ιδανική. Ανθρωποφαγία, ανθρωποθυσίες, συνεχείς μάχες των διαφόρων φυλών μεταξύ τους, μαγεία ...

Ειδικά, η ανθρωποφαγία, ακόμη, δεν έχει εκλείψει απ' την Αφρική. Στις περιοχές της Αφρικής όπου η Ευρωπαϊκή παρουσία δεν είναι έντονη, στις λαϊκές αγορές πάνω σε πάγκους υπάρχουν τα κοτόπουλα προς πώλησιν ενώ κάτω απ' τους πάγκους υπάρχουν ανθρώπινα μέλη για όσους επιθυμούν να αγοράσουν. Στην γνωστή διένεξη στη Ρουάντα οι νικητές έτρωγαν τους ηττημένους. Συχνά, στις ειδήσεις η αστυνομία ανακοινώνει πως παιδιά εξαφανίζονται. Πονηροί μάγοι τα αρπάζουν για να τα θυσιάσουν σε τελετές μαύρης μαγείας.

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της Ευρώπης οφείλεται στην εργασία των φωτισμένων Χριστιανών επιστημόνων και τον Χριστιανικό πολιτισμό και τρόπο ζωής. Οι Αφρικάνοι, δούλευαν αιώνες στην Αφρική, όπως δούλευαν σαν δούλοι στην Ευρώπη, αλλά δεν δημιούργησαν αυτόν τον πολιτισμό.

Ωστόσο, πράγματι, η Αφρική αδικήθηκε απ' την Ευρώπη. Η Χριστιανική Ευρώπη έπρεπε να εφαρμόσει τον αποστολικό λόγο " ουκ ενι δούλος ουδέ ελεύθερος " και όχι να καταπιέζει τόσο φρικτά την Αφρική.

Βέβαια, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Οι μαύροι, πράγματι, αδικήθηκαν. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς σπούδασαν σε Ευρωπαϊκά σχολεία και μπόρεσαν, στη συνέχεια, να μεταφέρουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό στην Αφρική. Και η αποικιοκρατία, διέπραξε μεν εγκλήματα, άφησε, όμως, και κάποιες διοικητικές δομές και κάποιες βάσεις. Κάποια εκπαίδευση. Η όποια πρόοδος της Αφρικής οφείλεται στην επαφή της με την Ευρώπη.

Και υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι που, καλώς, καταδικάζουν τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας.
Σπάνια, όμως, θα ακούσεις κάποιον Αφρικάνο να παραδέχεται την ωφέλεια που άφησε η Ευρωπαϊκή Παρουσία στη χώρα του.

Εν πάση περιπτώσει. Αυτό το παραμύθι για τους άγιους άγριους που ήρθαν οι κακοί Ευρωπαίοι και τους υποδούλωσαν πρέπει να τελειώσει. Οι Ευρωπαίοι δουλέμποροι ήταν πράγματι εγκληματίες. Αλλά και οι άγριοι δεν ήταν καθόλου άγιοι.

Όλα αυτά τα λέμε γιατί, συχνά, προβάλλονται τα εγκλήματα των Ευρωπαίων δουλεμπόρων με απώτερο σκοπό να πληγεί ο Χριστιανισμός. Και, όπως, και να χει, η αλήθεια πρέπει να λέγεται ολόκληρη.




ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
 

Σχετικά με αυτόν τον ιστότοπο

Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε σαν αντίδραση στον θλιβερό κανόνα της σύγχρονης τηλεοπτικής και κινηματογραφικής πραγματικότητας.


Σαν εραστής της έβδομης τέχνης και, ταυτόχρονα, πιστός ακόλουθος του Ναζωραίου δεν μπορούσα παρά να διαπιστώσω την αντίθεση της ηγεμονίας της σύγχρονης κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής προς τις αρχές του Χριστιανισμού αλλά και το μίσος που, κάποιες φορές, αυτή εκφράζει προς το ίδιο το πρόσωπο του Θεανθρώπου.

Αλλά είπαμε. Αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχουν καλές Χριστιανικές ταινίες.

Λίγες αλλά υπάρχουν!

Αποφασίσαμε λοιπόν να προτείνουμε κάποιες ταινίες με Χριστιανικά μηνύματα. Παλιότερες και νεότερες.


Η ενασχόλησή μας με αυτό το θέμα άρχισε εδώ και κάποια χρόνια.

Και για την δική μας προσωπική ψυχαγωγία αλλά και για τη χρήση της στο σχολείο. Για να προβάλλουμε χριστιανικές ταινίες στους μαθητές μας.


Με τον καιρό δημιουργήσαμε ένα αρκετά μεγάλο αρχείο.

Ωστόσο, να πάρει, θέλουμε να το μεγαλώσουμε περισσότερο!


Όπως και να' χει, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον ιστότοπο ώστε και άλλοι αδελφοί μας να αποκτήσουν αυτήν την εναλλακτική πρόταση στην ψυχαγωγία।

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!!!


Βέβαια, κατά τη γνώμη μας, η παρουσίαση κάθε ταινίας πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχετικό σχολιασμό. Ειδικά, όταν η ταινία πρόκειται να προβληθεί σε σχολείο, μια εισαγωγή είναι απαραίτητη. Και για την επισήμανση θετικών σημείων της, και για τον διορθωτικό σχολιασμό κάποιων σφαλμάτων και αρνητικών στοιχείων που, ενδεχομένως, υπάρχουν σ' αυτήν, και για την πιο ολοκληρωμένη παρουσίασή της. Εμείς συνοδεύουμε κάθε παρουσίαση ταινίας με ένα συνοδευτικό κείμενο με σχετικές πληροφορίες και σχόλια.




Πιστεύουμε πως αυτός ο ιστότοπος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε πολλούς.

Σε καθηγητές που θέλουν να παρουσιάσουν κάποια καλή ταινία στους μαθητές τους στα πλαίσια του μαθήματος ή κάποιου πολιτιστικού προγράμματος.

Σε Χριστιανούς που επιθυμούν να δουν μια ευχάριστη και ωφέλιμη ταινία στα πλαίσια της ατομικής ή και οικογενειακής ψυχαγωγίας.

Σε κατηχητές που επιθυμούν να προβάλλουν μια ταινία στα πλαίσια της ενοριακής δραστηριότητας.

Μια καλή χριστιανική ταινία είναι και ένα πολύ ωραίο δώρο!



ΝΑΙ! Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑ!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΜΕ!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ!

CitizenBasil


( Η χρήση των κειμένων του ιστοτόπου μας επιτρέπεται αρκεί να μην αλλοιώνεται το νόημά τους και να αναφέρεται η πηγή τους ).